התחברות
התחבר באמצעות פייסבוק
התחבר באמצעות גוגל פלוס
התחבר באמצעות דואר אלקטרוני
יש להזין דוא"ל וסיסמא
שם משתמש
סיסמא
התחבר
שכחת סיסמא ?
לחץ כאן לשחזור סיסמא
אינך משתמש רשום ?
לחץ כאן להרשמה
אין לך חשבון משתמש? הרשם עכשיו
הרשמה כמשתמש חדש
שם משתמש
מספר נייד
דוא"ל
סיסמא
אימות סיסמא
הרשם
077-20-400-55
לפרטים והזמנות התקשרו
האזור האישי שלי
התחברות הרשמה

סליחה, איך מגיעים למורזין?

אם זו לכם הפעם הראשונה במורזין, ודאי שמעתם מחברים על ה"Pleney", וה"Chavannes", וייתכן שאתם אפילו יודעים לדקלם את שמות הרכבלים העיקריים ולאן הם מובילים. אם זו לכם כבר פעם שנייה או יותר, אין ספק שאתם מכירים עוד כמה מקומות, אך הרשו לנו לאתגר אתכם.. האם אתם מכירים את ה:”Trumpet Trail”?? האם "Edge of the World” מצלצל לכם מוכר??? ובכן, אם כן, אנחנו מורידים את הקסדה, אבל די סביר שאתם לא.


השמות שציינו, כמו גם מסלולים אחרים דוגמת Drum and Bass, Run of the Mill, The Golf Course Trail, The Ridge, Samoens descent, Lac de Gers singletrack, Freeride Route home, Swiss Super highway, Heart Break , the Dangerous Trail, Col du Bas, Shrine Trail, Colorado singletrack וכיו"ב הם מסוג ה"מסלולים הסודיים" שרק מתי מעט באמת מכירים, על פי רוב מדובר במדריכים מקומיים או תושבי המקום, שבדומה לכל אתר רכיבה ברחבי העולם (כן, כן, אפילו אני מכיר בחורשים כמה שבילים שספק אם אתם מכירים..:-)) שומרים לעצמם את המידע ה"סודי" הזה ולא ממהרים לחלוק אותו עם אף אחד...


אבל עוד לפני שאנחנו בכלל צוללים לעולם החשאי של המסלולים המוחרשים, ישנם רבים שאפילו את המוכרים שבהם, לא מכירים, או שאולי כן מכירים בשם, אבל אין להם מושג ירוק כיצד להגיע אליהם. 


רוכבי אופניים ככלל שייכים לקבוצת בני האנוש שיש להם חוש התמצאות. יחד עם זה ישנם לא מעט בנינו ש.. איך נאמר זאת בעדינות.. אם תסובב אותם שלוש פעמים סביב עצמם לא יהיו מסוגלים לזהות באיזה חלק של הגלקסיה הם נמצאים.. ובטח לא יוכלו לנווט חזרה לחנייה (שנמצאת אגב, ממש שם, מאחורי העצים..). אבל גם אם אתם שייכים לקבוצה הראשונה, לפעמים קשה להתמצא, על אחת כמה וכמה כשמדובר במדינה זרה ובשטח שאנו לא רוכבים בו בקביעות.


אז נכון, מורזין רבתי הנו אזור די קל להתמצאות הן בזכות התבליט המאד ברור והן בזכות השילוט והעובדה שכמעט בכל מקום ניתן למצוא מישהו שיכוון אתכם חזרה לחנייה.. אך גם כך האם לא הייתם מרגישים בטוחים יותר לדעת בכל רגע נתון היכן אתם ואולי אף לצאת לחקור את הלא נודע שמחוץ למסלולים המוכרים?


אם יש בידכם מעט זמן וטלפון חכם, הרשו לנו להמליץ לכם על כמה רעיונות שיוכלו לסייע בידכם להעביר את החופשה ביתר קלות ואולי אפילו יאפשרו לכם לצאת להרפתקאות לא נודעות..


"במקרה הכינותי מראש"


על מנת שתוכלו למקסם את יכולת ההתמצאות שלכם בשטח עליכם להכין כמו בתיה עוזיאל כמה דברים מראש:


1. טלפון חכם ובו משולב שבב GPS

רוב הטלפונים החכמים היום כוללים בתוכם שבב GPS המאפשר למכשיר לאכן את מיקומו ולתת לכם את האינפורמציה בדבר מקום הימצאכם. ישנם בגדול שני סוגי שבבים, האחד הוא שבב GPS שאינו תלוי ברשתות סלולאריות (והוא המומלץ יותר) והשני שנעזר באנטנות הסלולאריות כדי לקבל איכון ראשוני ורק אז מיקום ע"פ GPS. כך או כך, המכשיר שלכם יודע לעבד את המידע שמגיע מן הרשת ואו ממקלט ה GPS ולהפוך אותו לנתוני מיקום שיכולים להיות מוצגים באחת משתי דרכים: או כנתונים מספריים המציגים את הקואורדינטות במה שנקרא בעגה הצבאית "עשר ספרות" או באמצעות סמן על מפה וירטואלית. האופציה הראשונה תהיה טובה למי שממש מבין בניווט ושיש בידו מפות נייר בקנ"מ המתאים ויודע במהירות לתרגם את הספרות למיקום. אנחנו מעדיפים מטבע הדברים את הדרך השנייה, זו שפשוט מציגה בצורה חזותית היכן אנו נמצאים. כדי ליהנות מהיכולת לצפות במפה על הטלפון החכם שלנו, אנו זקוקים לתוכנה. אשר על כן, עברו לסעיף 2..



כך נראה מסך הטלפון החכם שלי עם המפה המציגה חלק מן העיירה מורזין. שימו לב שבמפה זו למשל מופיעים שמות וסימוני הרכבלים, מידע שמאד מקל על ההתמצאות והניווט..


2. תוכנת ניווט

הרוב המכריע של הטלפונים החכמים כיום משתייכים לשתי קבוצות עיקריות: אילו המבוססות מערכת ההפעלה של Apple ואילו של Android. לשתי מערכות ההפעלה הללו מוצעות מגוון אפליקציות ניווט המאפשרות לכם להציג את מיקומכם על גבי מפה. מטעמי תקינות פוליטית לא נמליץ כאן על שמות של אפליקציות אך האמינו לנו שכל שיטוט מהיר בחנויות הרשת של מערכת ההפעלה המועדפת עליכם ואו בפורומים השונים בנושאי ניווט או אופניים תמצאו שלל הצעות והמלצות וכל שעליכם לעשות הוא לבחור בתוכנה שהולמת את צורכיכם וכיסכם (לרובן יש כמובן גרסה חינמית וכזו בתשלום עם יכולות משופרות). בכל זאת היינו מעוניינים להפנות את תשומת לבכם לתכונה אחת חשובה שעליכם לוודא שקיימת בתוכנה!, זוהי היכולת לעבוד עם מפות Off Line, היינו, היכולת לטעון לתוך התוכנה מבעוד מועד את המפות ואו המסלולים ולעשות באילו שימוש ללא צורך בחיבור נתונים, זאת משום שלכשתהיו במורזין בלב השטח לא תמיד תמצא רשת סלולארית זמינה לגלישת נתונים ואם תהיה כזו, תזדקקו מבעוד מועד לרכוש חבילת גלישה בישראל או סים מקומי שתי אופציות שאינן תמיד זולות..




באמצעות תוכנת הניווט “STRAVA “ תוכלו חוץ ממסלולים, גם להתחרות ברוכבים מרחבי העולם ולנסות להביס אותם בשיאי מהירות על מגוון המסלולים השונים.


3. מפות

על מנת לראות את מיקומכם על המפה תזדקקו, אה... למפה. חלק מן התוכנות כוללות בתוכן קישורים מובנים למפות בהן ניתן לעשות שימוש חופשי כמו OSM או אחותה ה"אופניימית" Open Cycle Map, גם מקומה של google earth המוכרת והידועה לא נפקד כמו גם עוד מגוון רחב של מפות מסוגים שונים ועליהן מידע כזה או אחר במגוון קני מידה ואפשרויות תצוגה. בכל מקרה, תהיה המפה אשר תהיה, זכרו כי על מנת לאפשר צפייה בה במצב Off Line יש לבצע כמה פעולות מבעוד מועד שנועדו לשמור את החלק הרלוונטי בזיכרון המכשיר כדי לאפשר צפייה בו גם ללא חיבור נתונים. כל תוכנה יודעת לבצע את הפעולה הזו בדרך שונה אך התוצאה זהה, במכשיר שלכם ישמרו כמה עשרות או מאות MB של מפות לשימוש בעת הצורך. קראו היטב את המדריך בתוכנה שתבחרו על מנת לוודא שאתם מורידים את החלקים הנכונים וברמת הפירוט הדרושה, כך למשל בחלק מן התוכנות יש להגדיר מראש את דרגת ה"זום" הרצויה, רוצה לומר, אל תסתפקו ברמת תקריב המקבילה למפה בקנ"מ של 1:250000 שהרי במצב כזה יהיה לכם קשה מאד לנווט, בטח על מסך כל כך קטן.. טוב תעשו אם לאזור הקטן באופן יחסי של מורזין, תבחרו את רמת הפירוט הגבוהה ביותר כדי שתוכלו לראות כל פרט תבליט בשטח בבירור מה שיקל על ההתמצאות והניווט.




ישנן מפות טופוגרפיות, מפות "הצללה", אורטופוטו ומפות (כמו זו) המבוססות על צילומי לווין. שימו לב שבמפה זו ניתן לראות גם את גרף הגבהים של המסלול, נתון שמקל עלינו לתכנן את היום שלנו מבחינת זמנים ומאמצים.


4. מסלולים

אחרי שיש לכם על המכשיר תוכנה ומפות, הגיע הזמן לחפש גם קצת מסלולים... הרשת מלאה באתרים מהם ניתן להוריד קבצים שהם למעשה "הקלטה" של מסלול רכיבה שמישהו בנה או רכב. המסלולים הללו מגיעים במגוון פורמטים כמו GPX, KML, KMZ וכיו"ב, דאגו לוודא כי התוכנה שלכם יודעת "לקרוא" את הפורמט ולהציג את המסלול על המפה. אם נתקלתם בבעיה, ישנם כלים אינטרנטיים חינמיים להמרת פורמטים כמו זה: tracegps


היתרון בטעינת מסלול למכשיר הוא כמובן היכולת להיות "מובל באף" במסלול בו לא הייתם מעולם ואינכם מכירים. יחד עם זאת זכרו תמיד כי אין להסתמך בשום אופן רק על מכשיר הניווט והטלפון החכם אינו בשום אופן תחליף לשיקול דעת והתמצאות בשטח.


מסלולי רכיבה ניתן למצוא במגוון אתרים רחב, הנה לכם קישור לאתר כזה לדוגמה:

מסלולי רכיבה במורזין


5. אמצעי מיגון וסוללות

הטלפון החכם שלנו אולי חכם, אבל הוא גם שברירי ועדין.. אשר על כן אנו ממליצים בחום למגן אותו. אם בדעתכם לאחסן את הטלפון בתיק הרכיבה תוכלו להסתפק במיגון הרגיל בו אתם משתמשים, אך אם אתם מתכננים ממש לעקוב אחר המסלול לכל אורכו, טוב תעשו אם תרכשו לכם מיגון קשיח שישמור עליו מפני נפילות, רטיבות, אבק וכיו"ב. אמנם מדובר בפריט יקר יחסית, אך עדיין זול ביחס למחירו של טלפון חדש :-) 

בנוסף קחו בחשבון שטלפון חכם שפועל ללא הפסקה כמה שעות עם GPS ומסך דלוק מכלה די במהירות את הסוללה.. על כן המלצתנו היא להשתדל לכבות את המסך כל עוד אינכם מביטים בו ואם ניתן, להצטייד בסוללות רזרביות שיאפשרו לכם להמשיך לנווט גם כשהסוללה הראשית תתרוקן. 


מעטפת מוקשחת תשמור על המכשיר העדין מפני פגעי הדרך ומזג האוויר.



ואם כל ההרצאה הזו נראית לכם מסובכת מדי, תמיד תוכלו לקחת מדריך בתשלום או להיצמד למישהו שמכיר.


בהצלחה :-)